top of page

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ


Ο σκοπός της Εταιρείας Σπαρτιατικών Σπουδών είναι μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής σύμφωνα με το άρθρο 784 του Αστικού Κώδικα και επιδιώκεται η ανάπτυξη μορφωτικού, επιστημονικού και ερευνητικού έργου, υπό τη σκέπη των ιδρυτικών αρχών της UNESCO. Συνίσταται στην έρευνα, μελέτη, επικοινωνία και παρέμβαση σε θέματα που αφορούν το ιστορικό παρελθόν και την πολιτιστική κληρονομιά της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής, είτε αυτοτελώς, είτε μέσα από το συντονισμό δράσεων, γνώσεων και πόρων με άλλους φορείς με κοινό σκοπό.

ΣΤΟΧΟΙ


1. Ενίσχυση της πολυεπίπεδης επιστημονικής έρευνας για τη Σπάρτη
Διεξαγωγή επιστημονικών συναντήσεων και συγγραφή και έκδοση επιστημονικών μελετών για την πρόοδο των περί τη Σπάρτη πάσης φύσεως σπουδών, ήτοι Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Λαογραφίας, Μνημειολογίας, Γλωσσολογίας, Εθνολογίας, Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογίας, Γεωλογίας, Ορυκτολογίας, Βοτανικής, Οικονομίας κ.ο.κ.
2. Ενίσχυση της πρόσβασης στη γνώση, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.
Εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων για την επιστήμη και τον πολιτισμό με βάση τη Δια Βίου Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Ανοικτή και Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση και ανάπτυξη διεθνών σχέσεων στη βάση της διαπολιτισμικότητας.
3. Ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών.
Διάδοση της ιδέας του Εθελοντισμού και συγκρότηση εθελοντικών ομάδων. Συμμετοχή και ανάπτυξη ανθρώπινων δικτύων και θεσμών αλληλεγγύης. Συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς δράσεις ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας.

ΜΕΣΑ


1. Εκπόνηση κάθε είδους επιστημονικών μελετών και ερευνών.
2. Οργάνωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, επιστημονικά συμπόσια, διαλέξεις και δράσεις πεδίου.
3. Ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οργάνωση μελετητικών - ερευνητικών ομάδων, αποστολών και δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δημιουργία φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και καλών πρακτικών.
4. Έκδοση βιβλίων, περιοδικών, μελετών, μονογραφιών, δοκιμίων, λευκωμάτων κτλ. 
5. Πραγματοποίηση εκθέσεων εικαστικών, ζωγραφικής, οπτικοακουστικών μέσων κτλ. και εκδηλώσεων μουσικών, χορευτικών, λογοτεχνικών κτλ.
6. Δημιουργία υλικών ή άυλων προϊόντων με βάση την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας.
7. Δημιουργία θεματικής πύλης στο διαδίκτυο - ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων (Portal), η οποία θα λειτουργεί και ως βάση δεδομένων / ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με την ψηφιοποίηση επιστημονικού, πολιτιστικού και λοιπού περιεχομένου.
8. Δικτύωση, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σύμπραξη κι ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού κι εμπιστοσύνης και με Ο.Τ.Α, Περιφέρεια,  Κρατικές Υπηρεσίες, άλλους φορείς, Μ.Κ.Ο, εταιρείες  με παρεμφερείς σκοπούς, Πανεπιστημιακά Δίκτυα, Συνεταιρισμούς, Επιμελητήρια, εθελοντές κτλ. για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υποβολή  κοινών προγραμμάτων και προτάσεων.
Η αναφορά των ανωτέρω μέσων είναι ενδεικτική και, για την επίτευξη των στόχων της, η Εταιρεία δύναται να αναζήτα την ανεύρεση οποιασδήποτε άλλης πράξης που να ενισχύει το έργο της και να υποβάλει σχετικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, την αξιοποίηση κοινοτικών ενισχύσεων, διαπεριφερειακών και διαδημοτικών Κοινοτικών Προγραμμάτων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Γενική Συνέλευση


Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτερο όργανο του Σωματείου και συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο ανά τρία (3) έτη.
Η Γ.Σ. συνέρχεται τακτικά κάθε χρόνο, και εκτάκτως όταν είναι αναγκαίο. Συγκαλείται από τον διαχειριστή, ο οποίος ορίζει τον τόπο και τον ακριβή χρόνο που θα συνέλθει και το γνωστοποιεί στα μέλη προ τριών τουλάχιστον μηνών.
Η Γ.Σ. εκλέγει το νέο Δ.Σ. εγκρίνει τον ισολογισμό, επικυρώνει τους λογαριασμούς λειτουργίας, τροποποιεί το παρόν καταστατικό και καθορίζει το ποσόν της ετήσιας συνεισφοράς των μελών της Εταιρείας.
Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τα μισά τουλάχιστον από τα τακτικά μέλη της. Αν δεν σχηματιστεί η απαρτία, η Γ.Σ. συγκαλείται εκ νέου εντός 30 το πολύ ημερών, οπότε και βρίσκεται σε απαρτία ανεξαρτήτως του αριθμού των παριστάμενων μελών.
Οι αποφάσεις της Γ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη κατά κανόνα πλειοψηφία, δηλαδή πλειοψηφία του 50% +1 των παριστάμενων μελών. Κατ' εξαίρεση, αποφάσεις για την τροποποίηση του παρόντος καταστατικού απαιτούν πλειοψηφία των 2/3 των παριστάμενων και εν απαρτία ευρισκόμενων μελών.
Η Γ.Σ. επιλύει και ρυθμίζει όλα τα θεσμικά, διοικητικά και οργανωτικά θέματα της Εταιρείας.

Διοικητικό Συμβούλιο


Όλες τις εταιρικές υποθέσεις διαχειρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών για πενταετή θητεία. 
Το Δ.Σ. καθορίζει το πρόγραμμα δράσης της Εταιρείας, αποφασίζει τη λήψη κάθε πρόσφορου για την επίτευξη του σκοπού του μέτρου, εγκρίνει, τροποποιεί και καταργεί τους Εσωτερικούς Κανονισμούς, και γενικώς διαχειρίζεται τις υποθέσεις της Εταιρείας.
Το Δ.Σ. αναθέτει την άσκηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στα μέλη του ή σε συνιστάμενες από αυτό Επιτροπές που αποτελούνται από μέλη του με σκοπό την πιο επιτυχημένη λειτουργία, οργάνωση και δράση της Εταιρείας.
Το Δ.Σ. συγκαλεί τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης μετά από έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του, η οποία αποστέλλεται έγκαιρα και στην οποία αναγράφονται με σαφήνεια και πληρότητα τα θέματα ημερήσιας διάταξης.
Το Δ.Σ. έχει την εξουσία εκτέλεσης των αποφάσεων Εταιρείας στις σχέσεις της με τρίτους, είσπραξης κάθε απαίτησης από τρίτους και για οποιαδήποτε αιτία.

ΜΕΛΗ


Εισδοχή νέων μελών στην Εταιρεία αποτελεί τροποποίηση του παρόντος καταστατικού και γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Παράλληλα, η Εταιρεία μπορεί να εγγράφει τιμητικά μέλη, καθώς και φίλους-μέλη σε ξεχωριστό κατάλογο, χωρίς τροποποίηση του Καταστατικού με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ.. Ειδικά, οι Δήμαρχοι Σπάρτης, διατελέσαντες και εν ενεργεία, εφόσον το επιθυμούν, θα προσκαλούνται και θα αναγορεύονται ως επίτιμα μέλη της Εταιρείας, ακόμη και δίχως την ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. αλλά με απλή πλειοψηφία αυτής.
Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι φίλοι-μέλη δύναται να μετέχουν στις δραστηριότητες της Εταιρείας, καθώς και κάθε πρόσωπο το οποίο συνδράμει για την επίτευξη των στόχων αυτής, πλην όμως δεν έχει εισχωρήσει καταστατικά σε αυτή. Οι φίλοι-μέλη της Εταιρείας δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση, στην εκπροσώπηση της οικονομικής διαχείρισης και των οικονομικών της Εταιρείας. Αντίστοιχα, τα μέλη αυτά δεν έχουν καμία οικονομική αξίωση έναντι της Εταιρείας για οποιονδήποτε λόγο.
Τα μέλη, όπως και οι φίλοι της Εταιρείας, υποχρεούνται να γνωρίζουν, να σέβονται και να δρουν με βάση τις Καταστατικές Αρχές της UNESCO.
Η Γ.Σ. μπορεί να διαγράψει από την Εταιρεία μέλος της, εφόσον η δράση του παρεμποδίζει τη λειτουργία της και δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς της. Απαιτείται πλειοψηφία των 2/3, όπως επίσης και η αποστολή εκ μέρους του Δ.Σ. προειδοποιητικής γνωστοποίησης στο εν λόγω μέλος καθώς και στα υπόλοιπα μέλη της Γ.Σ. μία τουλάχιστον εβδομάδα πριν την ψηφοφορία. Η αποχώρηση ή αντικατάσταση εταίρου γίνεται με απόφαση που λαμβάνεται με την αυξημένη πλειονοψηφία των 2/3 της Γ.Σ. της Εταιρείας. Ειδικά, τα Ιδρυτικά Μέλη μπορούν να διαγραφούν μετά από ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. (πλην των ψήφων των ιδίων), ύστερα από κατάφορη παραβίαση του καταστατικού και των ιδρυτικών του αρχών.
Η ετήσια συνδρομή μελών ανέρχεται στα πέντε (5) ευρώ. Θα καθίσταται αυτόματη η διαγραφή μέλους μετά την παρέλευση τριών (3) συνεχόμενων ετών μη πληρωμής της συνδρομής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Εταιρεία δεν είναι κερδοσκοπική και διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 784 Α.Κ., αποκτά δε τη νομική προσωπικότητα αστικής Εταιρείας μετά την κατά νόμο δημοσίευσή της. Ως εκ τούτου καμιά διανομή κερδών ή καταβολή τόκων κατά τη λειτουργία της ή μετά τη λύση επιτρέπεται να γίνεται προς τα μέλη της, τα οποία έχουν δικαίωμα μόνο στην επιστροφή της εισφοράς τους σε περίπτωση λύσης. Τα κεφάλαια της Εταιρείας δεν διανέμονται, αλλά διατίθενται για την εξυπηρέτηση των σκοπών της. 

bottom of page